Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding: Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser?

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding : Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser? / Pedersen, Signe Holm.

In: Matrix, Vol. 3, No. 28, 01.10.2011, p. 192-216.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Pedersen, SH 2011, 'Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding: Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser?', Matrix, vol. 3, no. 28, pp. 192-216.

APA

Pedersen, S. H. (2011). Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding: Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser? Matrix, 3(28), 192-216.

Vancouver

Pedersen SH. Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding: Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser? Matrix. 2011 Oct 1;3(28):192-216.

Author

Pedersen, Signe Holm. / Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding : Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser?. In: Matrix. 2011 ; Vol. 3, No. 28. pp. 192-216.

Bibtex

@article{73e45fadc36545ce80e598337e31421e,
title = "Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding: Teoretisk sammenfald eller grundl{\ae}ggende forskellige subjektopfattelser?",
abstract = "Artiklen unders{\o}ger og diskuterer forskelle og ligheder mellem mentaliseringsbegrebet og Freuds bindingsbegreb. Begrebet mentalisering, som betegner en evne til at forholde sig refleksivt til egne og andres mentale tilstande, har indenfor de sidste fem- ti {\aa}r vundet en central placering i klinisk psykologiske teoridannelser. Dets ophavsm{\ae}nd Fonagy et al. fors{\o}ger imidlertid ikke at tage patent p{\aa} begrebet, men peger p{\aa}, at en r{\ae}kke teoretikere har understreget betydningen af en refleksiv funktion. Alle disse begreber kan if{\o}lge Fonagygruppen f{\o}res tilbage til Freuds begreb om binding. P{\aa} baggrund af en udl{\ae}gning af det oprindelige bindingsbegreb hos Freud, {\o}nskes det i denne artikel at tydeligg{\o}re den grundl{\ae}ggende forskel p{\aa} Freuds – og Fonagys subjektopfattelse.",
keywords = "Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Mentalisering binding reflective functioning subjekt opfattelse",
author = "Pedersen, {Signe Holm}",
year = "2011",
month = oct,
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "3",
pages = "192--216",
journal = "Matrix",
issn = "0109-646X",
publisher = "Dansk Psykologisk Forlag",
number = "28",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Mentaliseringsbegrebet og dets arv fra Freuds begreb om binding

T2 - Teoretisk sammenfald eller grundlæggende forskellige subjektopfattelser?

AU - Pedersen, Signe Holm

PY - 2011/10/1

Y1 - 2011/10/1

N2 - Artiklen undersøger og diskuterer forskelle og ligheder mellem mentaliseringsbegrebet og Freuds bindingsbegreb. Begrebet mentalisering, som betegner en evne til at forholde sig refleksivt til egne og andres mentale tilstande, har indenfor de sidste fem- ti år vundet en central placering i klinisk psykologiske teoridannelser. Dets ophavsmænd Fonagy et al. forsøger imidlertid ikke at tage patent på begrebet, men peger på, at en række teoretikere har understreget betydningen af en refleksiv funktion. Alle disse begreber kan ifølge Fonagygruppen føres tilbage til Freuds begreb om binding. På baggrund af en udlægning af det oprindelige bindingsbegreb hos Freud, ønskes det i denne artikel at tydeliggøre den grundlæggende forskel på Freuds – og Fonagys subjektopfattelse.

AB - Artiklen undersøger og diskuterer forskelle og ligheder mellem mentaliseringsbegrebet og Freuds bindingsbegreb. Begrebet mentalisering, som betegner en evne til at forholde sig refleksivt til egne og andres mentale tilstande, har indenfor de sidste fem- ti år vundet en central placering i klinisk psykologiske teoridannelser. Dets ophavsmænd Fonagy et al. forsøger imidlertid ikke at tage patent på begrebet, men peger på, at en række teoretikere har understreget betydningen af en refleksiv funktion. Alle disse begreber kan ifølge Fonagygruppen føres tilbage til Freuds begreb om binding. På baggrund af en udlægning af det oprindelige bindingsbegreb hos Freud, ønskes det i denne artikel at tydeliggøre den grundlæggende forskel på Freuds – og Fonagys subjektopfattelse.

KW - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

KW - Mentalisering binding reflective functioning subjekt opfattelse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 3

SP - 192

EP - 216

JO - Matrix

JF - Matrix

SN - 0109-646X

IS - 28

ER -

ID: 44958483