Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering?

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering? / Pedersen, Morten Jarlbæk; Christensen, Geert Laier; Ravn, Jacob.

In: Politik, Vol. 19, No. 1, 03.2016, p. 94-111.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Pedersen, MJ, Christensen, GL & Ravn, J 2016, 'Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering?', Politik, vol. 19, no. 1, pp. 94-111. <https://tidsskrift.dk/politik/article/download/27401/24142>

APA

Pedersen, M. J., Christensen, G. L., & Ravn, J. (2016). Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering? Politik, 19(1), 94-111. https://tidsskrift.dk/politik/article/download/27401/24142

Vancouver

Pedersen MJ, Christensen GL, Ravn J. Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering? Politik. 2016 Mar;19(1):94-111.

Author

Pedersen, Morten Jarlbæk ; Christensen, Geert Laier ; Ravn, Jacob. / Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering?. In: Politik. 2016 ; Vol. 19, No. 1. pp. 94-111.

Bibtex

@article{d4838ac028544c6d826112d7783a4ce9,
title = "Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering?",
abstract = "Erhvervsreguleringens juridiske kvalitet er en v{\ae}sentlig faktor, hvad ang{\aa}r muligheden for korrekt implementering og regulatorisk virkning. Delegeret lovgivning, regulering gennem anordninger og bekendtg{\o}relser, foretages i Danmark som oftest af ministre, hvorved delegationen ikke sikres mod kortsigtetede, politiske incitamenter. Samtidig underl{\ae}gges delegation ikke samme grad af kvalitetskontrolmekanismer som almindelig lovgivning; dette kunne ellers kompensere for den mere politiserede delegation. En {\o}get brug af bekendtg{\o}relser kan derfor betyde en stigende risiko for regulering af lavere kvalitet og dermed med lavere potentiale for at n{\aa} regulatoriske m{\aa}l. I Danmark er brugen af bekendtg{\o}relser stigende b{\aa}de generelt og inden for erhvervsreguleringen. Dette kan ses som en dansk variant af en bev{\ae}gelse mod en regulatory state, hvor etableringen af (uafh{\ae}ngige) regulerende enheder imidlertid er skiftet ud med stadig voksende ministerielle bef{\o}jelser.",
keywords = "Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Regulering, Kvalitet, Delegation, erhvervspolitik",
author = "Pedersen, {Morten Jarlb{\ae}k} and Christensen, {Geert Laier} and Jacob Ravn",
year = "2016",
month = mar,
language = "Dansk",
volume = "19",
pages = "94--111",
journal = "Politik",
issn = "1604-0058",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "1",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Delegation af lovgivningsmagt: risiko for ringere regulering?

AU - Pedersen, Morten Jarlbæk

AU - Christensen, Geert Laier

AU - Ravn, Jacob

PY - 2016/3

Y1 - 2016/3

N2 - Erhvervsreguleringens juridiske kvalitet er en væsentlig faktor, hvad angår muligheden for korrekt implementering og regulatorisk virkning. Delegeret lovgivning, regulering gennem anordninger og bekendtgørelser, foretages i Danmark som oftest af ministre, hvorved delegationen ikke sikres mod kortsigtetede, politiske incitamenter. Samtidig underlægges delegation ikke samme grad af kvalitetskontrolmekanismer som almindelig lovgivning; dette kunne ellers kompensere for den mere politiserede delegation. En øget brug af bekendtgørelser kan derfor betyde en stigende risiko for regulering af lavere kvalitet og dermed med lavere potentiale for at nå regulatoriske mål. I Danmark er brugen af bekendtgørelser stigende både generelt og inden for erhvervsreguleringen. Dette kan ses som en dansk variant af en bevægelse mod en regulatory state, hvor etableringen af (uafhængige) regulerende enheder imidlertid er skiftet ud med stadig voksende ministerielle beføjelser.

AB - Erhvervsreguleringens juridiske kvalitet er en væsentlig faktor, hvad angår muligheden for korrekt implementering og regulatorisk virkning. Delegeret lovgivning, regulering gennem anordninger og bekendtgørelser, foretages i Danmark som oftest af ministre, hvorved delegationen ikke sikres mod kortsigtetede, politiske incitamenter. Samtidig underlægges delegation ikke samme grad af kvalitetskontrolmekanismer som almindelig lovgivning; dette kunne ellers kompensere for den mere politiserede delegation. En øget brug af bekendtgørelser kan derfor betyde en stigende risiko for regulering af lavere kvalitet og dermed med lavere potentiale for at nå regulatoriske mål. I Danmark er brugen af bekendtgørelser stigende både generelt og inden for erhvervsreguleringen. Dette kan ses som en dansk variant af en bevægelse mod en regulatory state, hvor etableringen af (uafhængige) regulerende enheder imidlertid er skiftet ud med stadig voksende ministerielle beføjelser.

KW - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

KW - Regulering

KW - Kvalitet

KW - Delegation

KW - erhvervspolitik

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 19

SP - 94

EP - 111

JO - Politik

JF - Politik

SN - 1604-0058

IS - 1

ER -

ID: 148040555