Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks

Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

Standard

Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks. / Kristensen, Kristian Søby; Mortensgaard, Lin Alexandra.

København : Djøf Forlag, 2022. 84 p.

Research output: Book/ReportReportResearchpeer-review

Harvard

Kristensen, KS & Mortensgaard, LA 2022, Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks. Djøf Forlag, København.

APA

Kristensen, K. S., & Mortensgaard, L. A. (2022). Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks. Djøf Forlag.

Vancouver

Kristensen KS, Mortensgaard LA. Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks. København: Djøf Forlag, 2022. 84 p.

Author

Kristensen, Kristian Søby ; Mortensgaard, Lin Alexandra. / Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks. København : Djøf Forlag, 2022. 84 p.

Bibtex

@book{edad30400e0a4ef7b1bed0ee0cf0a6e9,
title = "Rigsf{\ae}llesskabets arktiske milit{\ae}rstrategiske problemkompleks",
abstract = "Arktis udg{\o}r en arena for en tiltagende stormagtskonkurrence, der istigende grad udspiller sig med milit{\ae}re signaler, symboler og midler.Rigsf{\ae}llesskabet kan ikke undg{\aa} at blive blandet ind i denne stormagtskonkurrence. Denne rapport identificerer et arktisk milit{\ae}rstrategiskproblemkompleks og sp{\o}rger, hvad problemkomplekset betyder forDanmark og for Rigsf{\ae}llesskabet, og hvilke implikationer de milit{\ae}rstrategiske udfordringer har for Danmark som engageret arktisk sm{\aa}stat.Rapportens analyse viser, at Danmark skal navigere i et krydspres afkonkrete milit{\ae}rstrategiske dynamikker og afg{\o}rende arktiske akt{\o}rforhold. De milit{\ae}rstrategiske dynamikker kommer s{\ae}rligt til udtryk i firebestanddele, som hver is{\ae}r indeholder overvejelser og afvejninger i forhold til de for Danmark afg{\o}rende akt{\o}rforhold. Rapportens f{\o}rste delidentificerer s{\aa}ledes fire bestanddele i det milit{\ae}rstrategiske problemkompleks: 1) baserettigheder, 2) luftrumsoverv{\aa}gning og -forsvar, 3){\o}velser og tr{\ae}ning og 4) ub{\aa}dsjagt og maritim kontrol.Rapportens anden del udfolder fire centrale akt{\o}rforhold, som de milit{\ae}rstrategiske bestanddele s{\ae}tter i spil, og som Danmark skal forholdesig til i forbindelse med sikkerheds- og forsvarspolitiske sp{\o}rgsm{\aa}l i Arktis og Nordatlanten. Det drejer sig om grundstenen for Danmarks position i Arktis, nemlig det mellemrigspolitiske forhold Danmark-Gr{\o}nland.Derudover drejer det sig om tre udenrigspolitiske forhold. ForholdetDanmark-USA er det vigtigste bilaterale sikkerhedspolitiske forholdfor Danmark, ogs{\aa} i Arktis. Derimod er forholdet Danmark-Rusland p{\aa}nuv{\ae}rende tidspunkt antagonistisk, men samtidig vigtigt, ikke mindst ien arktisk kontekst. Endelig er allianceforholdet Danmark-NATO (ogNATO-allierede) et forhold med stigende betydning for Nordatlanten,som ogs{\aa} viser tegn p{\aa} at have {\o}get relevans i Arktis.Det arktiske milit{\ae}rstrategiske problemkompleks kr{\ae}ver af Danmark det, som rapporten kalder ”udenrigspolitisk ekvilibrisme”. Der er meget p{\aa} spil, og milit{\ae}re afvejninger, indsatser og indk{\o}b kan b{\aa}de hindre og muligg{\o}re udenrigspolitisk ekvilibrisme, alt efter hvor meget og hvordan de bruges (eller ikke bruges) i samspil med de akt{\o}rforhold, som s{\ae}tter den sikkerhedspolitiske ramme i Arktis. Rapportens centrale anbefaling er derfor, at Arktis{\textquoteright} foranderlige og stigende politiske betydning n{\o}dvendigg{\o}r fortsat sikkerhedspolitisk prioritering og debat. P{\aa} den baggrund giver rapporten en r{\ae}kke anbefalinger under tre overskrifter. ",
author = "Kristensen, {Kristian S{\o}by} and Mortensgaard, {Lin Alexandra}",
year = "2022",
month = mar,
language = "Dansk",
isbn = "9788757453881",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",

}

RIS

TY - RPRT

T1 - Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks

AU - Kristensen, Kristian Søby

AU - Mortensgaard, Lin Alexandra

PY - 2022/3

Y1 - 2022/3

N2 - Arktis udgør en arena for en tiltagende stormagtskonkurrence, der istigende grad udspiller sig med militære signaler, symboler og midler.Rigsfællesskabet kan ikke undgå at blive blandet ind i denne stormagtskonkurrence. Denne rapport identificerer et arktisk militærstrategiskproblemkompleks og spørger, hvad problemkomplekset betyder forDanmark og for Rigsfællesskabet, og hvilke implikationer de militærstrategiske udfordringer har for Danmark som engageret arktisk småstat.Rapportens analyse viser, at Danmark skal navigere i et krydspres afkonkrete militærstrategiske dynamikker og afgørende arktiske aktørforhold. De militærstrategiske dynamikker kommer særligt til udtryk i firebestanddele, som hver især indeholder overvejelser og afvejninger i forhold til de for Danmark afgørende aktørforhold. Rapportens første delidentificerer således fire bestanddele i det militærstrategiske problemkompleks: 1) baserettigheder, 2) luftrumsovervågning og -forsvar, 3)øvelser og træning og 4) ubådsjagt og maritim kontrol.Rapportens anden del udfolder fire centrale aktørforhold, som de militærstrategiske bestanddele sætter i spil, og som Danmark skal forholdesig til i forbindelse med sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål i Arktis og Nordatlanten. Det drejer sig om grundstenen for Danmarks position i Arktis, nemlig det mellemrigspolitiske forhold Danmark-Grønland.Derudover drejer det sig om tre udenrigspolitiske forhold. ForholdetDanmark-USA er det vigtigste bilaterale sikkerhedspolitiske forholdfor Danmark, også i Arktis. Derimod er forholdet Danmark-Rusland pånuværende tidspunkt antagonistisk, men samtidig vigtigt, ikke mindst ien arktisk kontekst. Endelig er allianceforholdet Danmark-NATO (ogNATO-allierede) et forhold med stigende betydning for Nordatlanten,som også viser tegn på at have øget relevans i Arktis.Det arktiske militærstrategiske problemkompleks kræver af Danmark det, som rapporten kalder ”udenrigspolitisk ekvilibrisme”. Der er meget på spil, og militære afvejninger, indsatser og indkøb kan både hindre og muliggøre udenrigspolitisk ekvilibrisme, alt efter hvor meget og hvordan de bruges (eller ikke bruges) i samspil med de aktørforhold, som sætter den sikkerhedspolitiske ramme i Arktis. Rapportens centrale anbefaling er derfor, at Arktis’ foranderlige og stigende politiske betydning nødvendiggør fortsat sikkerhedspolitisk prioritering og debat. På den baggrund giver rapporten en række anbefalinger under tre overskrifter.

AB - Arktis udgør en arena for en tiltagende stormagtskonkurrence, der istigende grad udspiller sig med militære signaler, symboler og midler.Rigsfællesskabet kan ikke undgå at blive blandet ind i denne stormagtskonkurrence. Denne rapport identificerer et arktisk militærstrategiskproblemkompleks og spørger, hvad problemkomplekset betyder forDanmark og for Rigsfællesskabet, og hvilke implikationer de militærstrategiske udfordringer har for Danmark som engageret arktisk småstat.Rapportens analyse viser, at Danmark skal navigere i et krydspres afkonkrete militærstrategiske dynamikker og afgørende arktiske aktørforhold. De militærstrategiske dynamikker kommer særligt til udtryk i firebestanddele, som hver især indeholder overvejelser og afvejninger i forhold til de for Danmark afgørende aktørforhold. Rapportens første delidentificerer således fire bestanddele i det militærstrategiske problemkompleks: 1) baserettigheder, 2) luftrumsovervågning og -forsvar, 3)øvelser og træning og 4) ubådsjagt og maritim kontrol.Rapportens anden del udfolder fire centrale aktørforhold, som de militærstrategiske bestanddele sætter i spil, og som Danmark skal forholdesig til i forbindelse med sikkerheds- og forsvarspolitiske spørgsmål i Arktis og Nordatlanten. Det drejer sig om grundstenen for Danmarks position i Arktis, nemlig det mellemrigspolitiske forhold Danmark-Grønland.Derudover drejer det sig om tre udenrigspolitiske forhold. ForholdetDanmark-USA er det vigtigste bilaterale sikkerhedspolitiske forholdfor Danmark, også i Arktis. Derimod er forholdet Danmark-Rusland pånuværende tidspunkt antagonistisk, men samtidig vigtigt, ikke mindst ien arktisk kontekst. Endelig er allianceforholdet Danmark-NATO (ogNATO-allierede) et forhold med stigende betydning for Nordatlanten,som også viser tegn på at have øget relevans i Arktis.Det arktiske militærstrategiske problemkompleks kræver af Danmark det, som rapporten kalder ”udenrigspolitisk ekvilibrisme”. Der er meget på spil, og militære afvejninger, indsatser og indkøb kan både hindre og muliggøre udenrigspolitisk ekvilibrisme, alt efter hvor meget og hvordan de bruges (eller ikke bruges) i samspil med de aktørforhold, som sætter den sikkerhedspolitiske ramme i Arktis. Rapportens centrale anbefaling er derfor, at Arktis’ foranderlige og stigende politiske betydning nødvendiggør fortsat sikkerhedspolitisk prioritering og debat. På den baggrund giver rapporten en række anbefalinger under tre overskrifter.

UR - https://cms.polsci.ku.dk/publikationer/rigsfaellesskabets-arktiske-militaerstrategiske-problemkompleks/

M3 - Rapport

SN - 9788757453881

BT - Rigsfællesskabets arktiske militærstrategiske problemkompleks

PB - Djøf Forlag

CY - København

ER -

ID: 300771596